Kako oprati patike u veš mašini?

Noćna mora mnogih je upravo održavanje patika čistim, što kod nekih modela obuće nije ni malo

jednostavno. U većini slučajeva, potrebno im je dubinsko pranje, što često nije moguće zbog materijala od kojih su napravljene.
Međutim, morate da ih operete, ali kako? Verujemo da većina ima već određene, više ili manje delotvorne načine kako da se najbolje patike operu, ali uvek se pronađe određeni trik, bilo u tehnici, bilo u sredstvu za čišćenje, koji do sada niste znali.

PRANJE PATIKA U MAŠINI ZA VEŠ

Verujemo da je većina vas na pomen pranja patika pomislila na veš mašinu. Patike ubacite unutra i napolje izađu čiste. Naravno to je zaista dobar način pranja, ali platnenih patika. Patike od bilo koje vrste kože, neće tako dobro podneti pranje u veš mašini.

Naime, koža nije namenjena za dugotrajno vlaženje i kvašenje, posebno s unutrašnje strane, pa tako ako ih previše navlažite, koža će upiti vodu i gotovo sigurno nabubriti od vode. Dok se koža bude sušila ona će izgubiti svoju originalnu mekoću, elastičnost i finu strukturu, pa će kasnije biti sklonija pucanju, biće kruta, izgubiće lep prvobitni izgled. Kada patike obučete na nogu, verovatno više neće biti udobne kao nekad.

Ova upozorenja posebno se odnose na patike od velura (brušena koža), koji na sebi ima dlačice, a koje će se nakon pranja u vodi i deterdžentu sigurno slepiti pa će koža u potpunosti izgubiti originali izgled. Naime, velur je posebno podložan upijanju vode.

Osim toga, prilikom pranja u mašini za veš temperatura vode i deterdženti mogu isprati originalnu boju s kože, a rotacija u mašini može mehanički oštetiti gornji sloj kože. I na kraju, postoji mogućnost da će lepak koji se koristi za spajanje patika rastopiti ili rasušiti, pa će vam se patike bukvalno – raspasti.

Upamtite da nijedan proizvođač ne preporučuje pranje u mašini za veš i u tom slučaju ne garantuje njihovu postojanost. Ako se ipak odlučite na pranje u mašini za veš, odaberite program za natapanje, ne višoj temperaturi od 40ºC, te koristite blaži deterdžent.

Pre pranja obavezno skinite pertle, izvadite uložak, ukoliko je to moguće. Stavite uloške u mašinu, ali odvojene od patika. Ako ne želite da vam se pertle previše spetljaju, samo ih provucite kroz jednu rupicu i zavežite laganim čvorom.

Ukoliko patike na sebi imaju peska, blata i ostale krupne prljavštine, pre stavljanja u mašinu, uklonite ih pomoću četke i tuša.

RUČNO PRANJE PATIKA

Ako ste se odlučili za ručno pranje kožnih patika, naš je savet da ih nakvasite što je manje moguće, odnosno da ih operete penom, koristite šampon za čišćenje kožne obuće. U malo mlake vode rastvorite šampon, pa brzo i lako napravite penu.

Uzmite mekanu plastičnu četku ili grublji sunđer pa sa penom (ili nekim drugom sredstvom) kružnim pokretima lagano čistite sve strane patika. Možete ostaviti da sredstvo deluje kraće vreme. Spolja ih obrišite vlažnom krpom, kako biste uklonili tragove deterdženta. Uložak operite posebno, ako ga možete izvaditi iz patike, ako ne možete, lagano je iznutra namočite, nanesite sredstvo za pranje te oribajte koliko je najviše moguće. Kada isperete unutrašnjost s vodom, sa čistim papirom ili upijajućom krpom upijte što je moguće više tečnosti kako koža ne bi upila previše vode. Posle toga ostavite ih da se suše na vetrovitom i/ili toplom mestu gde će moći da se ocede od preostale tečnosti.

Patike od velura pokušajte da očistite brisanjem mokrom krpom, ali ukoliko je taj postupak bezuspešan, pošto ste ih oprali u vodi i deterdžentu, pokušajte iz njih da iscedite i upijete što više vode i to sa spoljašnje strane trljanjem kože peškirom. S tim postupkom do određene mere ćete sprečiti slepljivanje dlačica.

Ako se pak radi o platnenim patikama, situacija je mnogo jednostavnija. Možete ih slobodno kvasiti, za ribanje koristiti običan sapun ili deterdžent, ili mekaniju plastičnu četku i isprati ih u vodi.

Ako su vaše patike izrađene delimično od kože a delimično od platna, naša je preporuka da ih nikako ne perete u mašini, nego ručno. Budite pažljiviji prilikom pranja kožnih delova.

KADA SE PATIKE OSUŠE...

Kada se osuše, platnene patike su spremne za korišćenje. Kožne patike pošto se osuše premažite kremom za kožne patike. Patike od velura (brušene kože), poprskajte sprejem za antilop patike.
Izvor: smedia.rs

POPULARNI ARTIKLI

PRATITE NAS

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje korisničko iskustvo. Upotrebom ove web stranice prihvatate korišćenje kolačića.